Visit Lappajärvi

Kuvataidenäyttely 4.7.-3.8.2024: ”Taidematkoilla Aarne Annolan kanssa”

Kuvataidenäyttely: ”Taidematkoilla Aarne Annolan kanssa” Lappajärvellä Onnintupa (Nykäläntie 124) 4.7. – 3.8.2024

Lappajärven kunta järjestää heinäkuussa yhteistyössä Nelimarkka-museon kanssa näyttelyn Aarne Annolan (1920-2010) taidehankinnoista sekä kokonaisuutta täydentävistä muualta lainatuista töistä. Näyttely koostuu Aarne Annolan hankkimista töistä ja kokonaisuutta on täydennetty muista kokoelmista lainatuilla töillä. Kaikki työt ovat yksityisessä omistuksessa. Näyttelyn on kuratoinut Nelimarkka-museon amanuenssi Olga Sipola.

Näyttelyssä on esillä edustava joukko suomalaisia taiteilijoita: Arvid Broms, Eva Cederström, Aimo Kanerva, Tero Laaksonen, Leena Luostarinen, Jukka Mäkelä, Mari Rantanen, Sam Vanni, Rafael Wardi, Soile Yli-Mäyry, Tapani Raittila, Reino Hietanen, Pekka Höykinpuro, Eino Ahonen, Sakari Marila, Kauko Lehtinen, Ilmari Ikonen, Esa Riippa, Risto Vilhunen, Antti Ojala ja Lisa Annola. 

Näyttelyn faktoja:

  • Avajaiset keskiviikkona 3.7. klo 18.00 – Kaikki tervetulleita!
  • Näyttely palvelee ti-la klo 12-18 (su-ma näyttely suljettu).
  • Näyttely on maksuton ja avoin kaikille!
  • Näyttely sijaitsee Onnintuvalla Hotelli Kivitipun läheisyydessä Nykälänniemessä osoitteessa Nykäläntie 124!
  • Näyttelyn avajaiset ovat keskiviikkona 3.8. klo 18.00. Avajaisissa mukana Erkki Korkiatupa, joka parinkymmenen vuoden ajan kävi Annolan kanssa taidematkoilla.
  • Lisätiedot: Aino Alppinen, puh. 040 350 3187

Kuka oli Aarne Annola ja minkälainen hän oli taidekeräilijänä?

Aarne Annola (31.10.1920-16.3.2010) – maanviljelijä, urheilumies ja urheiluvalmentaja sekä taidekeräilijä. Maanviljelijänä elämäntyönsä tehnyt Aarne Annola oli laaja-alainen moniosaaja. Hän oli perusluonteeltaan ehdoton, vaati itseltään ja myös muilta paljon. Aarnen kanssa joko pärjäsi tai sitten ei. Aarne oli järjestyksen ihminen ja kotona kaiken piti olla tiptop. Työvehkeitä ei ollut pihalla lojumassa, ne olivat varastossa ja piha siisti. Aarne oli tahdikas ja hyvä keskustelija, hänellä oli hyvät sosiaaliset taidot ja sielun sivistystä. Näin Annolaa ovat luonnehtineet hänen ystävänsä.

Luonnehdintojen pohjalta ei ole ihme, että Annola tutustui helposti taiteilijoihin, keskusteli sujuvasti heidän kanssaan, ystävystyi. Taiteilijapiireissä Aarne ei ollut ”taulukauppias”, vaan taiteen ymmärtäjä ja ystävä, jolla oli sielun paloa taiteeseen. Aarne nautti siitä, että joku oli vihkiytynyt tekemään taidetta ja uskalsi olla taiteilija. Hän ihaili asialleen vihkiytyneitä ihmisiä ja uskallusta.

Taide oli Aarnelle vastakohtana karulle ja raskaalle maataloustyölle. Taide vei Annolan arjen vastapainoksi laajempiin ympyröihin, luovien ihmisten pariin ja mielenkiintoisten keskustelujen äärelle.

Vuonna 1990 Annolan taidekokoelma oli ensimmäistä kertaa yleisölle esillä Lappajärven Kivitipussa. Tuolloin Annola kertoi saaneensa kipinän taideharrastukseen vuonna 1959, kun Lappajärvelle muuttanut taiteilija Arvid Broms oli heillä kortteeria maalaamassa viikkokausia. Arvid oli luvannut maalata keskellä talvea maiseman, jos Aarne laittaa valkeat, ettei maali jäädy ja taiteilija palellu. Aarne veti vesikelkalla metriset halot paikalle ja teki isot valkeat, että olosuhteet olivat taiteilijalle parhaat mahdolliset.

Jo 1980-luvulla Aarne ja Annu Annolan taidekokoelma oli laaja. Kotimaisten vanhojen mestareiden lisäksi kotona oli esillä nuorten, nousevien taiteilijoiden töitä. Teokset olivat sekä esittäviä että abstrakteja. Taiteilijoina olivat muun muassa Arvid Broms, Sam Vanni, Veikko Vionoja, Antti Ojala, Veikko Takala, Armas Vainio, Jukka Mäkelä, Ulla Rantanen ja Tero Laaksonen.

Taideteokset Annola hankki ammattitaiteilijoilta useimmiten suoraan työhuoneilta sekä näyttelyistä. Taidematkoillaan Annola pääsi käymään johtavien kotimaisten taiteilijoiden työhuoneilla, joihin tavallisesti ei ollut ulkopuolisilla pääsyä. Se vaati tietenkin hyviä suhteita. Tapani Raittilasta tuli keskeisin taidemaalari, suosittelija ja ystävä. Hänen kauttaan ovet avautuivat taiteilijoitten työhuoneille, ja Annola pääsi näkemään tuotantoja laajemminkin.

Raittilaan Annola tutustui Sam Vannin avulla. Kun Aarne oli hankkinut työn Sam Vannilta, tämä oli suositellut yhteydenottoa ja käyntiä Tapani Raittilan luona. Vanni arvosti Raittilan erittäin hyväksi taidemaalariksi ja piti hänen yhteyksiään muihin merkittäviin taiteilijoihin tärkeinä.

Kuvataiteilija Tapani Raittilan opastamana Aarne kehittyi taiteen saralla. Raittila oli taiteen asiantuntija ja oivallinen mentori. Raittilan suosittelemana Annola tutustui ja loi suhteet moniin maamme eturivin taiteilijoihin ja nuoriin taiteilijalahjakkuuksiin sekä pääsi tutustumaan heidän tuotantoonsa.

Eläkkeellä oleva lappajärveläinen poliisi Erkki Korkiatupa osallistui Annolan taidematkoille parinkymmenen vuoden ajan. Taidematkoja Annola ja Korkiatupa tekivät 2–4 vuodessa. Aarne soitteli lankapuhelimella taiteilijoille ja sopi aikataulut. Mikäli Aarnella oli mielessä taiteilija, joka ei juurikaan vastaillut puheluihin, Tapani Raittila valmisteli tarvittaessa tapaamisen. Reissuihin lähdettiin aikaisin aamusta, että perillä oltiin varmasti sovittuun aikaan. Aarne oli tinkimättömän täsmällinen.

Aarnella oli selkeät kriteerit hankinnoilleen: ”Työn on oltava öljyvärityö ja mielellään mahdollisimman suuri”. Tästä syystä jäi Annolalta hankkimatta muun muassa Kuutti Lavoselta työ, kun Lavosella ei ollut työhuoneella valmiina ”öljyväreillä maalattua”.

Yhdessä Annola ja Korkiatupa vierailivat myös Eeva Cederströmin, Rafael Wardin, Leena Luostarisen, Marjatta Tapiolan ja Risto Vilhusen työhuoneilla Helsingin seudulla, Turussa Kauko Lehtisen ja Lahdessa Reino Hietasen työhuoneilla. Sekä tietenkin vierailtiin pohjalaisten Armas Vainion, Veikko Takalan ja Soile Yli-Mäyryn luona. Vierailut eivät aina johtaneet hankintoihin, mutta useimmiten.

Jos taiteilijalla oli aikaa, Aarne halusi tarjota ruuat ja jatkaa tutustumista. Yleensä Helsingissä mentiin Kosmokseen tai ravintola Eliteen ja siellä Tauno Palon nimikkopöytään. Näissä ravintoloissa saattoi nähdä muitakin taiteilijoita sekä tv:stä tuttuja henkilöjä. Aarne oli tapaamisissa valtavan tahdikas ja hyvä keskustelija.

Matkakumppaneilla taide oli yhteisenä kiinnostuksen kohteena, ja taiteen kautta syntyi sielunkumppanuus, vaikka ikäeroa oli 30 vuotta. Aarnen innostus taiteeseen tarttui myös Korkiatupaan. Vierailuilla taidetta tarttui paitsi Annolan myös hänen matkaansa. ”Ota sinäkin nyt joku”, kehotti Aarne ystäväänsä.

– Se on kuin tauti, josta ei pääse eroon. Vaikka kuinka jonkun taulukaupan jälkeen itselleen vakuuttaa, että tämä oli viimeinen, ei mene kauan, kun taas on kiikarissa uusi, kertoi Annola lehtihaastattelussa vuonna 1990. Aarnen vaimolla Annulla oli tärkeä rooli perheessä. Hän piti kurin hankintojen suhteen, ettei harrastus ryöpsähtänyt överiksi. Silti sattui usein, että Aarne osti taideteoksen salaa Annulta, kun ihastui teokseen niin kovin.

Tuija Ahola

Tapahtuman hinta

Tapahtumanjärjestäjä

Lappajärven kunta
0443699440
anssi.kuusela@lappajarvi.fi

Paikka

Onnintupa

Osoite

Nykäläntie 124
Scroll to Top